Forum po¶wiecone wszelakim pojazdom 2t .
Witam
Simsona kupi³em 2 pa¼dziernika w zesz³ym roku w niedu¿ych pieni±dzach. Szuka³em czego¶ do remontu na czym mo¿na by zarobiæ no i ¿eby zima szybciej minê³a. Co do samego Simsona kupi³em go w kiepskim stanie technicznie wizualnym. Silnik 50ddr, po remoncie przebieg góra 4-5k km jedynie sprawy regulacji ogarniêcia zap³onu (platyny, instalacja 12v). Poprzedni w³a¶ciciel chyba nie mia³ pojêcia o mechanice. Ale wiedzia³em ¿e ogólnie czeka mnie du¿o roboty. Tak prezentowa³ siê na og³oszeniu i zaraz po kupnie:
Na zdjêciach nie by³o widaæ rzeczy które ¿eby zrobiæ trzeba na prawdê mieæ talent
No ale nic, po oczyszczeniu z grubsza ju¿ zacz±³ mi siê podobaæ a ja zacz±³em siê zastanawiaæ czy mo¿e nie ponie¶æ siê mojej wizji i nie du¿ym kosztem nie zrobiæ w tym stylu czego¶ fajnego.
Trochê pó¼no zabra³em siê za rozbieranie ale wzia³em Zacz±³ siê etap remontu jednak ju¿ by³o postanowione bêdzie piêkny orygina³ Zosta³ rozebrany do czê¶ci pierwszych i tak rozpocz±³ siê trudniejszy czas.
Pierwszy etap to by³o podzielenie czê¶ci na te dobre, do roboty i szczegó³owa rozpiska tego co bêdzie potrzebne.
W zimie g³ównie kupi³em wiêkszo¶æ potrzebnych, brakuj±cych rzeczy, zaj±³em siê polerk±, ram± i przygotowywaniem elementów a tak¿e sprzeda¿± czê¶ci tuningowych, które dosta³em wraz z Simsonem.
Nastêpnie trzeba by³o zrobiæ przymiarki, w celu ewentualnych poprawek
W koñcu rama zosta³a pomalowana akrylem przez znajomego
Roz³o¿y³em wszystkie czê¶ci ¿eby mieæ swobodny dostêp bez grzebania po pude³kach
No i w po³owie marca zaczê³o siê sk³adanie
Kó³eczka org, zosta³y przygotowane do w³o¿enia w rame
I wyl±dowa³y tam gdzie ich miejsce a simek zacz±³ nabieraæ kszta³tów i tak nabiera³ ich coraz bardziej
Aktualnie zosta³a do po³o¿enia instalacja, regulacja i ostateczne dokrêcenia dopieszczenia Mam nadziejê ¿e Simson bêdzie ju¿ gotowy w nastêpnym tygodniu W³o¿y³em w niego masê pracy, troszkê pieniêdzy ale o tym pó¼niej Na podsumowania przyjdzie czas Tak w skrócie wiêkszo¶æ czê¶ci nowych, u¿ywanych ddr, ka¿da ¶ruba, podk³adka nowa, tulejki, ³o¿yska, miski itp itd... Wszystko robi³em z du¿± staranno¶ci±. Efektu koñcowego sam jestem ciekaw ale ju¿ nie d³ugo Niestety bêdê musia³ siê z nim rozstaæ ju¿ w kwietniu, mam jeszcze drugiego Simsona bardziej rozpoznawanego (widoczny na jednym ze zdjêæ), a potrzebuje pieniêdzy. Jest sentyment, ale co zrobisz nic nie zrobisz ;/
Pozdrawiam Damianik
Ostatnio edytowany przez Damianik (2014-03-30 14:49:15)
¯ó³todziób
pogratulowaæ piêtna robota szkoda ¿e go musisz sprzedaæ
piêkny simek tylko pogratulowac , za ile my¶lisz go pu¶cic moim zdaniem jest wart ka¿dej ceny
Ostatnio edytowany przez JakuB (2014-03-30 15:14:28)
Mo¿na powiedzieæ, ¿e simek ju¿ przejrza³ na oczy
¯ó³todziób
Ja te¿ jestem mega ciekawy efektu koñcowego, ale czego mogê siê spodziewaæ po poprzednim Simsonie to to, ¿e bêdzie kolejnym najpiêkniejszym Simsonem w Polsce! I tego Ci ¿yczê, bo wk³adasz w to masakrycznie du¿o pracy, po¶wiêcenia, no kasy te¿ Pozdrawiam!
W tym zosta³a ju¿ tylko instalacja, czê¶æ zrobi³em
SM stoi i czeka na lepsze dni, po tym jak sztrzeli³ (pêk³a koñcówka d¼wigienki) automat zmiany biegów ju¿ zaspawany (kupiony wêgier niezbyt spe³nia³ role mimo przeróbek) , wyszed³ na jaw za du¿y luz na wybieraku biegów prawdopodobnie bo nie zejde biegami w dó³ blokuje mi ten element który zak³ada siê na koniec co wchodzi w karter, regulacja na ¶rubie któr± siê wyci±ga wykrêcaj±c nakrêtke 13stkê z karteru nie pomog³a. I na razie stoi ciê¿ka sprawa, priorytet to drugi bo potrzebuje gotówki
Ostatnio edytowany przez Damianik (2014-04-05 20:42:34)